Επεξεργασία τροφίμων και ποτών

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΛΑΙΩΝ

Ο ενεργός άνθρακας  σε σκόνη (PAC) χρησιμοποιείται  στην επεξεργασία εδώδιμων ελαίων, όπως φοινικέλαιο, λάδι καρύδας, λάδι σόγιας, ηλιέλαιο κ.α. Η χρησιμοποίησή του είναι απαραίτητη κυρίως όταν τα λάδια περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε φυσικές χρωστικές όπως καροτενοειδή, χλωροφύλλες και ξανθοφύλλες.

Για την απομάκρυνση των δύσκολων οργανικών ρύπων (POPs) όπως των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH), διοξινών και πολυχλωριωμένων διφαινύλιων (PCB), η χρησιμοποίηση εξειδικευμένων PAC προϊόντων εξασφαλίζει την επίτευξη των σύμφωνων προς τη νομοθεσία και επιθυμητών ορίων, τόσο στα φυτικά έλαια όσο και στα ιχθυέλαια.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ

Ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται για αποχρωματισμό και βελτίωση της γεύσης του σιροπιού ζάχαρης.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΥΜΩΝ

Διατίθενται εξειδικευμένοι άνθρακες για αφαίρεση χρωστικών (πολυφαινόλες και μελανοϊδίνες) από χυμό μήλου και σταφυλιού. Προσφέρουν μέγιστη περατότητα και δεν προκαλούν φθορά στις μεμβράνες (σε περίπτωση που συνδυαστούν). Υπάρχουν επίσης προϊόντα που αφαιρούν οσμές και χρώματα που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία του φρούτου. Τα ίδια προϊόντα απομακρύνουν τυχόν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξινών ( Patulin μυκοτοξίνη)

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΖΥΘΟΥ

Κατά την παραγωγική διαδικασία, κάποιες φορές προστίθεται ποσότητα GAC στο γλεύκος για διόρθωση της γεύσης. Περιστασιακά PAC χρησιμοποιείται για αφαίρεση παρεμποδιστών αφρισμού (ίχνη πρωτεϊνών) ή για τελική διόρθωση χρώματος – γεύσης. Πιθανόν να χρησιμοποιηθεί επίσης για την επεξεργασία ύδατος.

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Καθαρισμός γλυκαντικών ουσιών, όπως: γλυκόζη, φρουκτόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΑΚΤΟΖΗΣ

ΚΑΦΕΪΝΗ

Απομάκρυνση καφεΐνης από καφέ-τσάι. Η καφεΐνη ανακτάται και χρησιμοποιείται σε άλλα ποτά ή για φαρμακευτικούς σκοπούς.